عفونت ادرار یک بیماری همه گیر است که نه تنها افراد مختلف بلکه بیماریهای مختلف را هم درگیر میکند؛ با مجله دلتا همراه باشید.
ادرار؛ شاید در نگاه اول شنیدن اسم آن هم چندشآور باشد اما باید بدانید که بسیاری از بیماریها مثل عفونت ادرار و مثانه به همین مایع بدن بستگی دارد البته این عفونت شایع با بیماریهای دیگر مثل انواع سرطان و دیابت هم مرتبط است.
یک بیماری همهگیر که بزرگ و کوچک نمیشناسد و از کودک تا سالمند را گرفتار میکند؛ باید بدانید که یکی از عفونتهای شایع که بیشتر در خانمها اتفاق میافتد، عفونت ادراری است؛ البته آقایان هم به این درد مبتلا میشوند که علت ابتلا به این بیماری هم متفاوت است.
صفحه سلامتی مجله دلتا این بار میخواهد درباره ادرار، عفونت ادراری و هر آنچه به آن مرتبط است با شما صحبت کند.
بیماری به نام عفونت ادرار
یکی از عفونتهای شایع که تقریبا سایر قسمتهای بدن مثل کلیه و مثانه را درگیر میکند؛ عفونت ادرار است؛ همانطور که گفته شد، عفونت ادراری در زنان شایعتر از عفونت ادراری در مردان است؛ زیرا پیشابراه یا مجرای خروج ادرار در زنان کوتاهتر است و همین کوتاهی موجب میشود که باکتریها سریعتر به مثانه راه پیدا کنند. البته این بیماری در افراد به علتهای مختلفی ایجاد میشود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
علائم عفونت ادراری
عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs) معمولا با این علائم مشخص میشود:
- تکرر ادرار
- احساس درد یا سوزش در مجرای پیشاب
- ادرار کدر و بدبو
- سنگهای کلیه و مثانه
- تب و لرز ( که نشانه عفونت کلیه است.)
نقش تغذیه و طب سنتی در درمان عفونت ادراری
اگر عفونت یا سوزش ادرار دارید، باید به شما بگوییم که بهترین راه درمان شما مصرف میوهها و سبزیجات است؛ بنابراین به تغذیه خودتان اهمیت بدهید.
زغال اخته بخورید
برای درمان عفونت ادراری زغالاخته بخورید. خواص آنتیبیوتیکی و آنتیاکسیدانی این میوه به دفع باکتری موجود در ادرار شما کمک میکند. البته این میوه برای کسانی که سابقه سنگ کلیه دارند یا برای رقیق شدن خون خود دارو مصرف میکنند، منع شده است.
میوه پاپایا
میوه پاپایا با داشتن آنتیاکسیدان و ویتامین C به تمیز کردن مثانه بسیار کمک میکند.
فراموش نکنید که بدن شما عفونت دارد؛ پس تا میتوانید ویتامین c و آنتیاکسیدان بخورید؛ این مواد در میوههایی مثل آب پرتقال و آب لیموترش به میزان فراوان وجود دارند.
آناناس
برای درمان عفونت ادراری از میوه درمانگر آناناس استفاده کنید. البته آب این میوه برای درمان عفونت مثانه هم بسیار مؤثر است.
آب انگور
برای بهبود سریعتر عفونت ادراری خود از معجزه آب انگور قرمز استفاده کنید. آنتیاکسیدان موجود در این میوه، حافظ امنیت سیستم ادراری بدن شما است.
معجون سیر و جعفری
اگر دچار عفونت ادرار و مثانه شدهاید، استفاده از گیاه جعفری به درمان شما بسیار کمک میکند البته شما میتوانید این گیاه را در کنار سایر گیاهان و سبزیجات مصرف کنید.
مثلا شما میتوانید مواد غذایی مانند سیر، زنجبیل و جعفری را در رژیم غذایی خود قرار دهید. این مواد حاوی آنتیبیوتیک هستند که به درمان بیماری شما کمک میکنند. البته مواد غذایی مثل مارچوبه، کرفس، چغندر و خیار هم ادرارآور هستند.
سرکه سیب
سرکه هم عفونتهای ادراری شما را به خصوص در خانمها درمان میکند. شستشوی واژن با سرکه سیب برای کاهش سوزشهای ناشی از عفونت ادراری بسیار مؤثر است.
لبنیات و ماست بخورید
برای کمک به درمان عفونت ادراری، مصرف لبنیات مانند ماست هم بسیار مؤثر است.
آب بنوشید
آب یک پاککننده قوی برای عفونت ادراری است؛ برای خلاص شدن از این عفونت باید بسیار آب بنوشید.
عسل
عسل طبیعی بهترین سلاح برای حافظت از مجاری ادراری است. شما میتوانید از این ماده طبیعی به عنوان یک ضماد خارجی هم استفاده کنید.
بیماری هایی که با ادرار مرتبط هستند
تغییر رنگ ادرار میتواند نشاندهنده وضعیت سلامت بدن باشد. شما حداقل باید روزی 5 تا 7 مرتبه ادرار کنید؛ سالمترین ادرار، رنگ زرد روشن دارد؛ پس اگر رنگ ادرارتان تیره شود، باید بدانید که به اندازه کافی آب نخوردهاید و به همین دلیل سموم بدنتان به درستی دفع نشدهاند.
سرطان پروستات
سرطان پروستات یک بیماری شایع در مردان است که دستگاه ادرار و مثانه آقایان را هم درگیر میکند. درواقع بزرگ شدن پروستات میتواند بر مجرای پیشاب فشار وارد کند و دفع ادرار را دشوار سازد. در این شرایط، مثانه ممکن است برای دفع ادرار سختتر کار کند که میتواند به آسیبدیدگی و خونریزی منجر شود.
سرطان مثانه
در مراحل اولیه سرطان مثانه افراد ممکن است علائم بسیار کمی را تجربه کنند. وجود خون در ادرار به طور معمول نخستین نشانه است؛ اصطلاح پزشکی برای وجود خون در ادرار هماچوری (Hematuria) است. مشاهده خون در ادرار میتواند به بسیاری از مشکلات رایج در مردان هم اشاره داشته باشد.
دیابت
اگر بعد از ادرار کردن بوی قند به بینی رسید، ممکن است نشانه یک چیز جدی در بدن باشد؛ مثلا وجود قند خون که وارد ادرار شده است که قند خون غلیظ در ادرار یکی از نشانههای دیابت است؛ درواقع کلیه مثل یک فیلتر عمل میکند، اگر این فیلتر خراب شود، خیلی از مواد از آن رد و وارد ادرار میشوند.
زنان مبتلا به دیابت نیز بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به عفونت ادراری هستند؛ زیرا سیستم ایمنی این افراد در مقابله با عفونتهایی مانند عفونت ادراری ضعیفتر است. عوامل دیگری که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند، عبارتاند از بارداری، ام اس و هر عامل دیگری که روی جریان ادرار تأثیر بگذارد؛ مانند سنگ کلیه، سکته و آسیب نخاعی.
سنگ کلیه و مثانه
اگر میزان مایع خون بسیار کم باشد یا خون ضایعات بسیار زیادی داشته باشد، محصولات زائد میتوانند با مواد شیمیایی در ادرار پیوند بخورند و موجب تشکیل سنگهای سخت در کلیهها یا مثانه شوند.
بی اختیاری ادراری
بسیاری از اشخاص به خصوص سالمندان در برخی مواقع از عمرشان بیاختیاری ادراری را تجربه میکنند. این اختلال بسیار رایج است و همیشه باعث حس خجالت در فرد میشود؛ علت این وضعیت چیست؟
- بارداری
- سن
- اختلالات عصبی
- عفونتهای باکتریایی
یائسگی خانم ها
بعد از دوران یائسگی، عفونت ادراری به دلیل کمبود استروژن ممکن است شدیدتر شود.
عفونت ادرار در کودکان
ختنه کردن یا نکردن کودکان در ابتلا به این بیماری مؤثر است؛ شیوع عفونتهای دستگاه ادراری در پسران ختنهنشده با سن کمتر از سه ماه بیشترین میزان را دارد و سپس دختران کمتر از یک سال در رده دوم قرار دارند.
عفونت ادرار و بارداری
عفونت ادراری در خانمهای باردار بدون هیچ نشانهای رخ میدهد و باعث زایمان زودرس و عفونی شدن جنین در هنگام زایمان و همچنین آسیبرسانی به کلیه مادر میشود؛ البته خطر عفونت ادرار و مثانه با تعداد دفعات آمیزش جنسی هم مرتبط است.
همچنین بخوانید:
کندر فقط خوراک باهوش ها نیست!(+ویدئو)
- ۹۸/۰۷/۲۲